21-26 Eylül’de TEKNOFEST’teyiz

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin akademik paydaşı olduğu TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek.

Festival alanındaki standımızda öğrenci projeleri, ALUTEAM ve BETAM tarafından üretilen cihaz ve teknolojik materyaller sergilenecek.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde Roketten Otonom Sistemlere, Yapay Zekadan Su Altı Sistemlerine kadar 35 farklı teknoloji yarışması düzenlenecek, 7 milyon TL’ye varan para ödülü dağıtılacak. Festivalde ilkokul, ortaokul, lise, lisans, lisansüstü ve mezun seviyesinde 35 teknoloji yarışmasının yanında drone şampiyonası, uçak ve akrobasi gösterileri, paraşüt atlayışları, simülasyon uygulamaları da yer alacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedef olarak benimseyen TEKNOFEST, 21-26 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. 

Üniversitemizi alandaki S-3 Çadırı’nda ziyaret edebilirsiniz. TEKNOFEST ziyaretçi katılım formu için tıklayınız.

TEKNOFEST heyecanı yaklaşırken üniversitemizden katılacak öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldık.

TALIA Model Uydu, Takım Kaptanı Ali Dereyurt, Bilgisayar Mühendisliği

TALIA Model Uydu; 280 mm uzunluğunda 113 mm çapında bir model uydudur. 400 m yüksekliğinde görev yükü ve taşıyıcı, ayrılma mekanizması ile otonom olarak ayrılmaktadır. Ayrılma gerçekleştikten sonra renkli duman çıkarak görev yükünün takibi daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Görev yükü taşıyıcıdan ayrıldıktan sonra 10 saniye irtifasını sabitlemektedir. Ardından inişine devam etmektedir. Taşıyıcı iç yüzeyini izogrid desen ile tasarladık. Bu şekilde dayanıklılıktan ödün vermeden ağırlığını azaltmış olduk. Aktif iniş sistemimizde bulunan pervaneler ters yönlere dönerek görev yükünün güvenli bir şekilde inişini sağlayacaktır.  Uydumuz uçuş boyunca belirlenen görevlerini yerine getirmesi için 1 adet uçuş bilgisayarımız bulunmaktadır. Uçuş boyunca görev yükünde bulunan kamera ile görüntüler SD karta kaydedilmektedir. Uçuş esnasından sonra uydumuzun kurtarılması için sesli ikaz vermektedir.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimizden Ali Dereyurt, Ervanur Midilli, Fatma Semiha Ünal, Hatice Nur Sun, Abdullah Selim Köksal ve Nagkichan Moustafa Impram’ın yer aldığı TALIA-Model Uydu Projesi değerlendirmeler sonucu Ankara’da gerçekleştirilecek TEKNOFEST finallerine katılmaya hak kazandı.

ATAY ROKETİ, Takım Kaptanı Mehlika Şahin, Elektrik Elektronik Mühendisliği

ATAY Roketi; 2,5 metre uzunluğunda, 13 santimetre çapında bir keşif roketidir. Roketimizde, uçuş boyunca belirlenen görevlerini yerine getirmesi için ana ve yedek olmak üzere iki adet uçuş bilgisayarı ve keşif görevini yerine getirmesi için 4 kg ağırlığında faydalı yükümüz bulunmaktadır. Uçuş esnasından sonra roketimizin kurtarılması için sürükleme ve ana olmak üzere 2 adet paraşüt bulunmaktadır. Sürükleme paraşütünün roketten çıkması barut patlaması ile ana paraşütün çıkması ise elektro-mekanik bir sistemle gerçekleşmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Mehlika Şahin, Bekir Safa Kılıç, Ervanur Midilli, Seyyit Ahmet Kılıç, Ahmet Furkan Celep ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Feras Alaqad’ın yer aldığı Atay Roketi Ankara’da gerçekleştirilen TEKNOFEST finallerine katıldı.

VECİHİ RC UÇAK, Takım Kaptanı Mustafa Şamil İleri, Elektrik Elektronik Mühendisliği

Vecihi RC Uçak; 100 cm kanat açıklığı 60 cm gövde uzunluğuna sahip bir insansız hava aracıdır. Vecihi 2000g itki(thrust) üreten BLDC Motora 10X6 APC elektrik pervanesine ve otonom uçuşu yerine getirebilen Pixhawk uçuş kartına sahiptir. Gücünü 6S lipo pilden alan hava aracı havada 8 dakika kalabilme özelliğinin yanı sıra 250 gram da faydalı yük taşıma kapasitesi sahiptir. Havadan, yerdeki nesneleri tanıma ve takip özelliği ile insansız görevleri yerine getirebilmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Mustafa Şamil İleri, Halil İbrahim Günbulak, Atakan Külünk, Kübra Yıldırım, Furkan Tuluk, Onur Kınay, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Ceyda Abanik, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Ahmed Hassan’ın yer aldığı Vecihi Rc-Uçak projesi değerlendirmeler sonucu TEKNOFEST finallerine katıldı.

KARAYEL-RC Uçak, Takım Kaptanı Mustafa Şamil İleri, Elektrik Elektronik Mühendisliği

180 cm kanat açıklığı 140 cm gövde uzunluğuna sahip bir insansız hava aracıdır. Karayel 3300g itki(thrust) üreten BLDC Motora 12X8 APC elektrik pervanesine ve otonom uçuşu yerine getirebilen Pixhawk uçuş kartına sahiptir. Gücünü 6S lipo pilden alan hava aracı havada 8 dakika kalabilme özelliğinin yanı sıra 300g da faydalı yük taşıma kapasitesi sahiptir. Havadan, yerdeki nesneleri tanıma ve takip özelliği ile insansız görevleri yerine getirebilmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Mustafa Şamil İleri, Halil İbrahim Günbulak, Atakan Külünk, Kübra Yıldırım, Furkan Tuluk, Onur Kınay, Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Ceyda Abanik, Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Ahmed Hassan’ın yer aldığı KARAYEL-RC Uçak projesi değerlendirmeler sonucu TEKNOFEST finallerine katıldı.

OTİZM BİLEKLİĞİ, Takım Kaptanı Emre Tanrıverdi, Bilgisayar Mühendisliği

Otizm Bilekliği projesi; Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin kişisel gelişimleri için büyük öneme sahip olan duygu analizlerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Aylarca süren pil ömrü vardır. Otizmli bireylerin konumunu ve duygu analizlerini yakınlarına GPS ve GSM kullanmadan iletebilmekte, kendilerinin ve yakınlarının yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimizden Emre Tanrıverdi, Furkan Ergöçen, Recep Tayyip İlhan ve Mevlüt Tosun'un yer aldığı Otizm Bilekliği projesi, değerlendirmeler sonucu en yüksek puan ile İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Teknofest finallerine katılmaya hak kazandı.


Etkinlik Türü : Yarışma
Konum : Atatürk Havalimanı
Saat : 10.00