Yelpazesiyle Wushunun Yıldızı Bir Sporcu...

Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi milli sporcumuz Zeynep Sırtlı, mart ve nisan ayında Türkiye genelinde yapılan wushu şampiyonalarından birincilikle döndü. Geleneksel Taolu Wushu Şampiyonası ve Üniversitelerarası Wushu Sanda ve Taolu Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu olan Zeynep Sırtlı, ülkemizde daha çok kungfu adıyla bilinen wushu sporunun tutkunu bir isim. İçinde savunmayı ve sanatı barındıran, dans figürleri içeren bir Çin savunma sanatı olan wushu; aletli, aletsiz ve dövüş kategorilerine sahip. Sopa, mızrak gibi aletlerle figürlerin sergilendiği sporda, Zeynep yelpazeyi kullanıyor. Babası ve wushu antrenörü olan amcasının yönlendirmesiyle 11 yaşında önce jimnastiğe sonra wushuya başlayan Zeynep, wushuyu, boks ve jimnastiğin uyumundan oluşan muhteşem bir spor olarak tanımlıyor.

“Wushu her şeyi içinde barındıran muhteşem bir spor, renk skalası gibi. İçinde hem boks var hem jimnastik, tarihi de çok eskiye dayanıyor. Ben ağırlıklı olarak Taolu kategorisinde çalışıyorum. Taolu, jimnastikle benzerlikler gösteriyor, esneklik ve ritim duygusu istiyor.”
Ailesinin neredeyse tüm bireylerinin wushu ve fitness geçmişi olması Zeynep’in bu spora yatkınlığının göstergesi. Wushuya başladığı ilk yıllarda özellikle babasının kendisini çok heveslendirdiğini söyleyen Zeynep, çocukluğunda daha çok antrenman yapmak için spor salonlarında sabahlayacak kadar wushuya gönül vermiş. 2010, 2014 ve 2015 yıllarında da çeşitli dereceler alan genç sporcu, zaman ilerledikçe kazanma duygusunun farklı bir yöne evrildiğini söyleyerek, “Zamanla insan her şeyin kazanmak olmadığını anlıyor, bu anlayış insana farklı bakış açıları sunuyor. Elbette aldığım madalyalar beni mutlu ediyor ancak bir süre sonra beni değil çevremdeki insanları nasıl hissettirdiğiyle ilgileniyorum, bana emek veren insanların mutlu olduğunu görmek kendi mutluluğumdan çok daha güzel ve anlamlı.” diye konuşuyor.

“Yelpazem, benim silahım”

Birkaç dakikalık wushu gösterisi izlediğinizde kendinizi hareketlerin uyumuna kaptırmamak işten değil. Bu gösterilerde yelpazeyi kullanan Zeynep, bir çeşit dans olarak gördüğü wushunun içinde yer almayı şöyle anlatıyor: “Farklı hareketleri belli bir ritimle birleştiriyorum. Bir çeşit dans aslında. Bu dansın içinde olmayı, kendimi hareketlerin ahengine kaptırmayı seviyorum. Ve bu dansta yelpaze, beni anlatan en iyi silah.”
Wushu ülkemizde kungfu adıyla daha çok biliniyor. Hal böyleyken insanlar wushu şampiyonu olduğunu öğrendiklerinde başarısından çok wushuyla ilgili sorular soruyor. Zeynep, dünyada epey ilgi gören bir spor olmasına karşın ülkemizde reklamının iyi yapılmadığını düşünüyor. Wushu Federasyonu’na bağlı çalışan Zeynep, üniversitenin spor yaşamına etkileriyle ilgili şöyle konuşuyor: “Burası, her açıdan yanımda olduğunu hissettiren bir okul. Yarışmalarda benimle birlikte heyecanlanan, üzülen hocalarım var. Tüm yarışmalarda yanımda olan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı antrenörlerine ne kadar teşekkür etsem azdır.”

Röportaj: Kübra Erten
Fotoğraf: Yasin Fedakâr