Gençliğin Diriliş Kodları Konuşuldu

22 Nisan 2015

Fikir ve Aksiyon Kulübü’nün düzenlediği Gençliğin Diriliş Kodları paneli 7EDİ İKLİM dergisi yazarlarının katılımıyla Üsküdar Yerleşkesi’nde yapıldı.

İlk konuşmacı Ali Haydar Haksal, kendi okuma serüvenini, yaşadığı coğrafyanın eserlerine yansımalarını, dedesi Müderris İsmail Hakkı Efendi’nin hayatına ve eserlerine etkilerini anlattı. Haksal, eserlerinde doğaya kaçışların çok görünmesinin sebebini memleketinde geçen çocukluğuna bağladı. Haksal, gençlere Sezai Karakoç’u muhakkak okumalarını tavsiye etti. Panelin diğer konuşmacısı Osman Koca, gençliğin diriliş kodlarına önce Kuran-ı Kerim lazım diyerek Kuran-ı Kerim’in hayatın her alanına yansıması gerektiğini ifade etti. “Gençliğin zihinsel kodlarını sahih bir şekilde inşa etmek istiyorsak okuyarak kendinizi tanımalısınız. Karacaoğlan, Baki, Mevlana bizim değerlerimizdir, bu nedenle önce bu şahsiyetleri okumalısınız. Aynı zamanda Batı edebiyatına da hâkim olmalısınız. Çünkü düşünce dünyanız ne kadar zengin olursa hayata bakışınız da o kadar evrensel olur.” diye konuştu. Panelin son konuşmacısı Nuhan Nebi Çam, Tanzimat aydınının boğulduğu girdaptan çıkmak gerekiyor diyerek “Medeniyetimizin edebiyatını yazmak ve medeniyetimizi yaşatmak gençliğin görevidir.” dedi.

Panele, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fatih Andı, Öğr. Üye. Prof. Dr. Hasan Akay da katıldı.