İslam Dünyası ve İletişim Kulübü - Mezhepler Arası İhtilafların Önemi

Üniversitemiz İslam Dünyası ve İletişim Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Mezhepler arası ihtilaflar” adlı konferans İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan Hoca’nın konuşmaları ile başladı. Dekan Ahmet Turan Arslan’ın konuşmasının ardından İslami İlimler öğrencisi Yasin Dumlu’nun Aşr-ı Şerif okuması ile devam etti.

Kur-an’ı Kerim tilavetinin ardından, Medine Taybe Üniversitesi Hanefi Fıkıh Uzmanı Prof. Dr. Said Bekdaş konuşmalarına başladı. Fıkıh mezhepleri açısından fakihlerin ihtilaf ettiği konular ve müslümanların bu durumlardan nasıl etkilendiğine değinen Bekdaş, yeryüzünde bulunan dört mezhebin de hak olduğuna, Allah (c.c) tarafından müslümanlara ikram edildiğine değindi. Fakihlerin ihtilaflarının bu ümmet için birer rahmet kaynağı olduğunu dile getirerek bu farklı görüşlerin yalnızca mezhepler arasında cereyan eden bir durum olmadığına aksine bu farklılıkların ve farklı görüşlerin İslam'ın ilk muhatapları olan sahabeler arasında da görüldüğüne işaret ederek bu farklı yorumların kitabımız olan Kuran-ı Kerim in birçok vechinin olmasına bağlı olduğunu dile getirdi.

Ardından bu farklı yorumların ümmetin bölünmesine, parçalanmasına sebep olmayacağına bilakis bu farklı yorumlar sayesinde bu dünyanın yaşanabilir bir düzene gireceğini söyledi. Bununla birlikte hükümlerin tekdüze olması durumunda insanların bir çıkmaza gireceğini dile getirdikten sonra katılımcılar tarafından yöneltilen sorulara cevap verdi. Konferans bitiminde Sayın Prof. Dr. Said Bekdaş’a İslami İlimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Hamdi Arslan tarafından hediye takdim edildi.