YÖK’ten FSM’ye Engelsiz Üniversite Ödülü

YÖK’ün üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla verdiği 2022 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi iki alanda ödüle layık görüldü. “Eğitimde Erişilebilirlik” kategorisinde Yabancı Diller Bölümümüz Yeşil Bayrak ödülü; “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” kategorisinde de Üniversitemiz faaliyetleriyle Mavi Bayrak ödülü aldı.

Özel gereksinimli öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetleri ile sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımına destek olunması, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018 yılından beri verilen Engelsiz Üniversite Ödülleri, Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Engelsiz Program Nişanları olmak üzere iki alanda veriliyor. Engelsiz Üniversite Bayrakları “Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)”, “Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak)” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak)” olmak üzere üç kategoride değerlendiriliyor. Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına ise “Engelsiz Program Nişanı” veriliyor.

Üniversitemize Yeşil ve Mavi Bayrak

Özel gereksinimli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere verilen Yeşil Bayrak ödülüne Çamlıca Yerleşkemizde bulunan Yabancı Diller Bölümümüz layık görüldü. Özel gereksinimli öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda faaliyetler yapan üniversitelere verilen Mavi Bayrak ödülüne ise üniversite genelinde yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz hak kazandı.

2022 Engelsiz Üniversite Ödülleri için toplam 1074 başvuru yapıldı. 34 panelist tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre 84 üniversite bayrak almaya hak kazandı. 12 üniversiteye ise program nişanı verildi. Yükseköğretim sisteminde öğrenci sayısı 8,5 milyona yaklaşırken, YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeyindeki öğrencilerin sayısı ise 50 bin civarında.

Engelsiz FSMVÜ Birimi’nde gönüllülük

Üniversitemizde özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar Yükseköğretim Kurulu mevzuatı çerçevesinde Engelsiz FSMVÜ Birimi çatısı altında yürütülüyor. Engelsiz FSMVÜ Birimi; öğrencilerimiz arasında özel gereksinimi olanların öğrenim hayatlarındaki ihtiyaçlarını tespit etmek, akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili gereksinim duydukları çalışmaları yürütmek ve öğrencilerin üniversite yaşamlarını adil ve en etkin biçimde sürdürebilmelerinin önündeki engelleri belirleyerek bu konuda çalışmalar yapmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. İsteyenler birimin çalışmalarında gönüllü olabiliyor, Üniversitemizde erişilebilir yaşam şartlarını sağlamak için katkı sunabiliyor. Gönüllü olmak için engelsiz@fsm.edu.tr adresinden birimle irtibata geçilebilir.