Prof. Dr. Fevzi Yılmaz “5 Yerleşke 5 Konuk” Programı’nda

Üç Nokta Kulübü tarafından düzenlenen “5 Yerleşke 5 Konuk” program serisinin ikincisine Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz konuk oldu.

Haliç Yerleşkesi’nde düzenlenen programda; bakır, demir ve kalay gibi metallerin ağırlıklı olduğu Fatih Sultan Mehmet dönemi teknolojisini anlatan Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, Şahi Topu’nun ortaya çıkarılış süreci üzerinde durdu. Askeri bir amaçla hazırlanmış olsa bile Şahi Topu’nun sanatın inceliklerini taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, bu durumun Osmanlı medeniyetinin sanata verdiği değerin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bilginin az, yaşamın zor, teknik yeterliğin kısıtlı olduğu dönemlerdeki teknolojik gelişmelerin tarihsel süreç içinde büyük önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, ALUTEAM’de üretilen Şahi Topu hakkında da bilgi verdi.

Tarım toplumundan sanayi devrimine oradan da bilişim çağına geçiş devrelerinde toplumsal düzende yaşanan değişimlerden söz eden Prof. Dr. Yılmaz, “Günümüzde bilgisayar iletişim ve üretim ağının merkezine yerleşerek klasik dönemin ötesine geçmiştir. Bilgisayar, bilgiyazar ve bilgiyayar (internet) üçlüsüne 3D yazılımlarla birlikte “bilgiyle yapar” fonksiyonu da eklenmiştir.” diye konuştu.

Soru-cevap faslının ardından, Üç Nokta Kulüp Başkanı Ayşenur Kaya Prof. Dr. Fevzi Yılmaz’a hediye takdim etti. Program sonrası ALUTEAM binası ziyaret edildi. Öğrenciler termal kamerayı test ederek, atölyelerde üretilen işleri inceledi.