Tarih Araştırmaları Kulübü - Altay Cengizer

Üniversitemiz Tarih Araştırmaları Kulübü olarak 26 Kasım Pazartesi günü Büyükelçi ve UNESCO Daimi Temsilcisi Sayın Altay Cengizer’i ağırladık. 2007-2009 yılları arasında Harvard Üniversitesi Weatherhead Center for Affairs üyeliğinde bulunduğu sırada Birinci Dünya Savaşı ve öncesi uluslararası siyasi ortam ve diplomasi tarihi üzerinde çalıştı. Yazmış olduğu Adil Hafızanın Işığında Osmanlı’nın Son Savaşı isimli kitabı üzerinden tarihçi için adil hafıza nasıl olmalıdır ve bizler bugün üzerimize düşen sorumluluk bilinci ile Birinci Dünya Savaşı’nı nasıl anlamalı ve aktarmalıyız soruları üzerinde durdu. Sayın Cengizer geçmişteki tarihi meselelerin, Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni Tehciri gibi olayların bugün de dünya diplomasisi üzerinde Avrupa devletleri tarafından nasıl doğru anlaşılmak istenmediği meselelerinden bahsetti. Cengizer; “Büyük bir devletin çocuklarıyız. Dün, bugün ve gelecek düşünüldüğünde daha az hata yapmalıyız. Bunun yolu da tarih bilincinden geçiyor” dedi. Aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı’nın bizim yüzümüzden çıkmadığını ancak savaşın çıkar çıkmaz Avrupalı devletlerin birbirini beslemek ve desteklemek adına Osmanlı topraklarını bölüşmeye başladığı bir savaş haline dönüşerek savaşın bizim için kaçınılmaz bir durum olduğundan bahsetti. Daha sonrasında program öğrencilerin soruları ve Cengizer’in cevaplarıyla yarım saat daha devam etti. Sayın Cengizer’in kitabını imzalaması ve hediye takdimiyle sona erdi.