Daire başkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Gençlik Kulübü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü ve Kariyer Merkezi ortaklığında 22 Kasım 2019 salı günü Üsküdar Yerleşkesi konferans salonunda öğretmenler günü programı düzenlendi.

Konuşmacı olarak Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın katıldığı programın teması öğretmen olmaktı. Program İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hasan Bacanlı’nın açılış konuşması ile başladı.
 

Program açılış konuşmasının ardından Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü Öğretim Üyesi Ferahim Yeşilyurt’un konuşmasıyla devam etti.
Ferahim Yeşilyurt’un konuşması ardından Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın konuşması başladı.

Öğretmen olmak

“Öğretmenlik yapmayı aşıp öğretmen olmak gerekir. Öğretmenlik yapmayı aşıp öğretmen olanlar, eğitimde problem gibi görünen her şeyi fırsata çevirip harikalar yaratabilirler. Öğretmenlik yapmak ile öğretmen olmak arasındaki farkı gördünüz fakat bu tek başına yeterli değildir. Farkına varmak yetmez, kişinin değişimi gönülden istemesi gerekir. Değişimin getirdiği zorlukların üstesinden ancak o zaman gelebilir.” sözleriyle öğretmen olmak ve öğretmenlik yapmanın farkına dikkat çekti.


Tanık olmak

“Öğretmenler küçük yaştaki öğrenciler için çok güçlü tanıklardır. Bir kişinin psikolojik ve sosyal olarak var olabilmesi; bir insanın, insan olarak toplum içinde yaşamına devam edebilmesi için tanıklığa ihtiyacı vardır. Öğretmen sınıfa girdiği andan itibaren sınıftaki en güçlü tanık haline gelir. Bir öğretmenin mesleki yaşamının en önemli işlevi, öğrencilerinin yaşamında güçlü bir tanık olarak yer alması ve öyle kalabilmesidir.” şeklinde sözlerine devam eden Erdoğan, “filozof öğretmen olun” tavsiyesinde bulundu.

Filozof Öğretmen

Filozof öğretmeni felsefi bakış açısıyla açıklayan Erdoğan; “Felsefi bakış, öğretmen olmanın çıkış noktasıdır. Felsefi bakışa sahip öğretmen, her anını bir bütünlük içinde yaşar ve değerlendirir. Yani filozof öğretmen, sadece pencerenin camına bakmaz, aynı zamanda camdan dışarı da bakar ya da aynı şekilde, sadece camdan dışarı bakmaz, cama da bakar.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. Prof. Dr. Hasan Bacanlı’nın Prof. Dr. İrfan Erdoğan’a hediye takdimi ile programın sonuna doğru yaklaşırken Dünya Gençlik Kulübü’nün hazırlamış olduğu için öğretmenler günü videosu izlendi. Dinleyiciler tarafından yoğun ilgiyle karşılanan video sosyal medya da büyük etki uyandırdı.