Kur’an'ın Şiire Bakış Açısı Konuşuldu

30 Nisan 2015

Endülüs Fikir ve Sanat Kulübü’nün organizesiyle, Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde Kur’an ve Şiir başlıklı söyleşi çerçevesinde akademisyen-şair Ahmet Murat’ı ağırladık.  

Üniversitemizin çeşitli bölümlerinden katılımın yoğun olduğu programda, Ahmet Murat konuşmasına; Cahiliye Dönemi şiir ve şair algısı, Kur’an’da kastedilen şair tipi, Cahiliye Dönemi şairleri ile bugünkü şairler karşılaştırması gibi konularda dinleyicileri aydınlatarak başladı. Murat, Kur’an’da geçen Şuara Suresi, Saffat Suresi, Duhan Suresi, Hakka Suresi ve Yasin Suresi’nin ilgili ayetlerinde şair, şairlik, şiiriyet ve Peygamber’e dair geçen hükümleri aktardı.

Murat, burada kast edilen şairin, Cahiliye dönemi şövalye ruhlu, savaşçı, saldırgan, gezgin, hicivde uzmanlaşmış, cinlerle temas kuran, yarı bilge, yarı Tanrı kişiler olarak addedilen ve İslâmiyet’in savaş açtığı cehalet atmosferine dair birer kültür koruyucusu, kollayıcısı ve aktarıcısı pozisyonunda olan kişiler olduğunu söyleyerek, Kur’an’ın ilk nazil olduğu dönemlerde Müslümanların mevcut şair özellikleri ve bu ayetler sebebi ile şiirden uzak durduklarını fakat müşrikler İslam’a hicivler yazmaya başladıklarında Peygamber Efendimizin Müslüman şairlere bizzat şiirler yazmalarını emrettiğini, anlattı. Peygamber Efendimizin Müslüman şairlere “Cebrail sizinle” diyerek Rabbani ilhamın onlarla olduğunu söyleyerek destek olduğunu paylaşan Murat, böylece daha temiz, makbul bir şiirin Müslümanlar eliyle devam ettirildiğini ifade ederek Peygamber’in bazı kasideleri ezberlemeyi öğütlemesi ile Hz. Ayşe’nin Lebîd’in şiirlerini derlemesini de örnek olarak gösterdi.

Kaside-i Bürde’den ve İslâm âlemi içindeki öneminden de bahseden Murat’ın konuşması, öğrenci sorularının cevapları ile devam etti ve Yrd. Doç. Dr. Zeynep K. Şerefoğlu Danış’ın Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adına hediye takdimi ve başka bir vakitte yeniden buluşma sözü ile nihayete erdi.