FSMVÜ | Judo Bizim Yaşam Biçimimiz
Judo Bizim Yaşam Biçimimiz

Onlu yaşlarının başında judoya başlayan sporcu öğrencilerimiz Gülşah Emeksiz ve İrem Karayılan, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun mayıs ayında düzenlediği Judo Türkiye Şampiyonası’ndan birer üçüncülük madalyası kazandı. Jud oyu yaşam biçimi olarak tanımlayan, yurt içi ve yurt dışında birçok dereceye sahip olan öğrencilerle başarılarını ve eğitimlerini konuştuk

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri öğrencisi İrem Karayılan, 11 yaşında başladığı judoyu, 14 yaşında Sarıyer Spor Kulübü’ne girerek devam ettirmiş. İrem, hiç bitmeyen enerjisini spora yönlendirerek harcamasını sağlayan ailesine minnettar. Judonun bedenini ve eğitim hayatını düzene soktuğuna inanan İrem’in kariyeri derecelerle dolu. Farklı yıllarda Rusya, Azerbaycan, Konya, Sakarya ve Yalova’da düzenlenen yarışmalarda birincilik, ikincilik ve üçüncülük madalyalarına sahip olan İrem, son olarak Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun Çukurova Üniversitesi’nde düzenlediği Judo Türkiye Şampiyonası’nda 63 kiloda 3.’lük derecesi aldı. Genç sporcu, üniversite çatısı altında yarışmalara katılmayı şöyle tanımlıyor: “Üniversitemizin spora ve sporcuya desteği çok fazla. Bir aile ferdi gibi beni yüreklendirdi, birçok imkân sundu. Böyle bir okula derece getirmek benim için gurur kaynağıdır.”

Babasının izinde

Madalya sahibi babasının izinden giden Hukuk Fakültesi öğrencisi Gülşah Emeksiz, 11 yıldır judonun içinde bir sporcu. Babasının yanında annesi ve ablasının da judoyla haşır neşir olması spora ilgisini arttırmış. “Babamın kupasını ve madalyalarını gördükten sonra ben de judo yapmalıyım dedim. Hayli karın ağrılı bir spor ama bir o kadar da zevkli.”

2008-2013 yılları arasında aktif judo yapan Gülşah, milli takım içerisinde her 3 derecede de birçok başarı ve Avrupa Kupası üçüncülüğü elde ettikten sonra üniversite öğrenimi için judoya ara veriyor. Üniversitemizde Hukuk Fakültesini kazanan Gülşah, dersler ve sporu bir arada yürütmenin hiç de zor olmadığını elde ettiği derecelerle gösteriyor. Geçen yıl Judo Türkiye Şampiyonası’nda gümüş madalyanın sahibi olan Gülşah, bu yıl aynı şampiyonada 78 kiloda bronz madalya ile evine dönüyor. Judoyu sadece spor olarak görmeyen, bu sporun yaşam biçimi ve hayatını anlamlandıran bir süreç olduğunu söyleyen Gülşah, “Judonun kelime anlamı nezaket yoludur. Bu nezaket yolunda ilerleyebilmek benim felsefem.” diyor.

Gülşah gibi İrem için de judo bir yaşam biçimi. Çocukluğunun en güzel zamanlarını judo yaparken geçirdiğini söyleyen İrem, sporun daima hayatında olacağını dile getiriyor.
Sporun kişiyi disipline edici etkisinin derslerine olumlu olarak yansıdığını ifade eden İrem’e Gülşah da katılıyor. Başarılı öğrenciler, eğitimle hobilerin bir araya getirilmesiyle üniversite yıllarının daha eğlenceli geçeceğini düşünüyor. İkisi de sporla birlikte yürüyen bir kariyer planlıyor.

Röportaj: Kübra Erten
Fotoğraf: Yasin Fedakâr