İslam Dünyası İletişim Kulübü / Dolmabahçe Sarayı Gezisi

Üniversitemiz İslam Dünyası İletişim Kulübü, çoğu yabancı uyruklu bir grup öğrenciyle birlikte tarih şuurunu geliştirme amacıyla Dolmabahçe Sarayına kültürel gezi düzenlendi.

Bu yüce milletin tarihi, mürekkebin yazmakla bitiremeyeceği kadar engin ve yücedir. Tarih, kitaplardan okunur, dillerde yankılanır ve belleğimizde siyah- beyaz bir resim oluşur. Ülkemizdeki tarihî mekânlar gezilerek, bu resimlere canlılık katılmış olur.

Bu düşünceyle 26 Ekim 2019 Cumartesi günü düzenlenen Dolmabahçe Sarayı kültürel gezisine aralarında Afrikalı, Alman, Bosnalı öğrencilerin de bulunduğu 15 öğrenci katıldı. Ülkemize yeni gelen yabancı uyruklu öğrenciler için güzel bir anı oldu.

Gezi de ecdadımızın mirasını tanıma imkânı bulundu. 110 dönüm üzerine kurulu, her köşesi burcu burcu tarih kokan, Osmanlının son yüzyılına ve Cumhuriyetin ilk yüzyılına şahit olmuş, yabancı ülkelerin elçilerini ve diplomatik görev şeflerini ağırlamış olan saray, mimarî bir şaheser. Kristal avizeler, altın işlemeli eserler, orijinal süslemeler ve göz kamaştırıcı eserlerle dolu sarayın güzelliğine ve ihtişamına şahit olduk. Osmanlının en zayıf zamanında otuz birinci Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen saray, tarihî ve kültürel bilgilerin tazelenmesine vesile oldu.

Kanunî’nin dıştan ihtişamlı ama içten vücudu gıcıklayan kaftanı gibi; Dolmabahçe Sarayının ihtişamı Osmanlının dışa bakan yüzü ise Topkapı Sarayının mütevazılığı de Osmanlının içe bakan yüzü gibi... Vakar ve tevazu... Osmanlının bu iki özelliği iki ayrı sarayda yaşatılıyor. Tarih ders ve ibretlerle dolu… Yakında gerçekleştirilecek olan Topkapı Sarayı gezisiyle ilgili anılarımızı da paylaşmak üzere… Sevgi ve saygılarımızla..