Hukuk Kulübü - Etkili İletişim Ve Liderlik

Üniversitemizin Hukuk Kulübü’nün düzenlediği Eğitimci-Yazar Rahim Türk’ün katılımlarıyla gerçekleşen “Etkili İletişim Ve Liderlik” konulu konferans 4 Aralık Pazartesi günü Haliç Yerleşkesinde öğrenicilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

                  Sayın Türk, bir liderin nasıl olması gerekliliği üzerinden konuşmalarına başlayarak; liderin, masa başında oturan değil bireyler ile iç içe ve ortamı yönlendirebilme gücüne sahip kimseler olabileceği ile sözlerine başladı. Liderliği belirleyen temel etmenlerin olduğundan bahsederek, bunlardan ilki olarak da liderliğin yollarından bahsetti. 

1-Aç olmalısınız: Kişi fıtratı gereği doyumsuzdur ve ölünceye kadar da böyle devam edecektir. Dolayısıyla birey bu özelliğini kendine faydalı şekilde kullanabilmeli ve sürekli kendisini geliştirecek işler ile meşgul olmaya çalışmalarıdır. Örneğin lisansı bitirdi ise yüksek lisans onu da bitirdi ise doktora gibi kendisini sürekli geliştirmeye odaklamalı ve bilgiye aç olmalıdır.

2-Hayal Kurma: Kişinin kendisine, çevresine, ailesine ve vatanına uygun düşecek hedefleri ve hayalleri bulunmalıdır. Bu hayaller uğrana çalışmalarını yürütmelidir.

Liderliğin alanları olduğundan bahseden konuşmacımız, nerede ve nasıl bir liderlik hedeflendiğinin iyi belirlenmesi gerektiğini vurguladı. İş dünyasında lider olmak için sebat etmek gerektiğine, bilim dünyasında lider olmak için de sürekli gelişim ve değişime hazır olunması gerektiği vurguladı. Örnek olarak da Nobel ödüllü Aziz Sancar’ı vererek, kendisinin yoksul olduğunu ancak bu durumun kendisini durdurmadığını, sürekli ilerlediğini açıkladı.

Eğer kişisel becerilere dayalı bir liderlik istiyorsak da azimli ve kararlı olmak gerekliliğinin altını çizdi. Örnek olarak Kenan Sofuoğlu’nun Sakarya’da bir motor tamircisi olarak kalabileceğinden bahsederek, azim ve kararlılık ile hedefe kilitlenmesi sonucu başarılı olduğundan bahsetti.

                  Liderin özellikleri üzerinde de duran Sayın Türk, ilk olarak karizma ve duruştan bahsetti. Kişi bir ortama girdiğinde kıyafetleri ile ağırlanır, düşünceleri ile uğurlanır sözü ile devam ederek, kişinin giyim kuşamına dikkat etmesi gerektiğini, duruşunun da sürekli olarak net olması gerekliliğini vurguladı.

Liderin Etkili Hitabet Gücü ve İletişimi olması gerektiğine vurgu yaparak, İnsanlar ile sağlıklı bir iletişim kurabilmek için öncelikle iyi bir dinleyici olmamız gerekliliğini öne çıkardı.

Liderin özelliklerine samimiyet ve dürüstlük, ekip çalışmasına yatkınlık vb. pek çok konudan bahsederek yönetici ve lider arasındaki farkı anlatmaya çalıştı.

Türk’e göre Yönetici ve lider arasındaki en temel fark, yöneticin mevcut olanı kitabına(sistemine) uydurması liderin ise kitaba(sisteme) rağmen yeni şeyler ortaya koyabilme becerisidir.

Lider olma yolundaki aşamaları anlatan konuşmacımız, daha sonra lider kalma konusunda görüşlerini aktardı. İlk olarak kişi bulunduğu noktayı mülkiyete dönüştürmemelidir. Her alanda zirve ne ise orda bırakmanın uygun bir lider davranışı olduğundan bahsetti.

 Daha sonra hedef güncellemesinin sürekli yapılması gerekliliğinden bahsetti. Lider kişi sürekli olarak yeni hedefler belirler ve kendisini geliştirir.

Ardından lider kişinin kibir yapmaması gerektiğinden bahsetti. Kendi yaşamından bir anekdot anlatan Sayın Türk, kişinin benden başka bir seçenekleri yok, ben olmadan yapamazlar gibi iddialı cümleler kurmamasının önemini vurguladı.

 

Konuşmalarına son verirken bireyin; vatanına, milletine, devletine, bayrağına ve bulunduğu coğrafya temelinde tüm mazlum halklara yardımının bir sorumluluğunun bulunduğundan bahsetti. Batı medeniyetinin sanıldığı kadar masum olmadığı ve kurduğu bu sözde medeniyet düzeninin arka planında Şarklılar adını verdiği bu toprakların insanının olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Program, Hukuk Kulübü başkanı Ebubekir Koyuncu’nun, Konuşmacı Rahim Türk’e hediye takdimi sonrası katılımcılarla çekilen fotoğraf ile sona erdi.