Gönüller Yetim Kalmadı

09 Nisan Cumartesi günü “Gönülleriniz Yetim Kalmasın” şiarı ile sabah 9.00’da Topkapı Pazartekke’den 11 yetimimiz ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden gönüllülerimiz ile tarihi yarımadaya doğru hareket edildi.

 İlk olarak İ.B.B Haliç Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirdiğimiz tanışma-kaynaşma kahvaltısında gözetmenlerimiz tarafında program akışı ve güzergâhlar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

 Ardından Topkapı Sarayı’na geçilerek Devlet-i Âli Osman ‘ın 400 yıl boyunca, devleti idâre merkezi olarak kullandığı ihtişamlı sarayın tarihçesi, gezi rehberimiz tarafından anlatıldı. Sarayın Kutsal emanetler bölümü, mutfakları ve geniş avluları en çok ilgi çeken yerler oldu.

Sarayda yaptığımız gezintinin ardından İstanbul’un fethinden sonra Kilise iken Camii’ye dönüştürülen ve günümüzde müze olarak kullanılan Ayasofya Camii ziyaret edildi. Kilise’nin Camii’ye dönüştürülmesi esnasında Fatih Sultan Mehmet’in gösterdiği hoşgörüyle mozaiklerdeki insan figürlerinin tahrip edilmeyerek, yalnızca ince bir sıvayla üzerlerini kaplattırması dikkat çeken diğer bir husus olmuştur.

 Ayasofya’dan sonra ise Sultan I. Ahmet tarafından 5 yılda inşa ettirilen Sultan Ahmet Camii’ne giderek, Camii’nin tarihçesi ve mîmarî yapısı hakkında bilgiler aldık.

Ardından öğle yemeği için 1920 yılında inşa edilen Tarihi Sultan Ahmet Köftecisi’nde bir mola verildi. Öğle yemeğinin ardından yetimlerimize Kahramanmaraş Dondurması ikram edildi ve FSMVÜ öğrencilerinin katkılarıyla “Gönülleriniz Yetim Kalmasın” Projesi dâhilinde hazırlanmış olan “İyilik Heybesi” hediye paketlerimiz takdim edildi.