Fethin 564. Yıldönümü Etkinlikleri

Üniversitemiz, Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Fethin 564. Yıldönümü Etkinlikleri Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Genel Sekreterimiz Âlim Türkyılmaz, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı ve Vakıflar 2. Bölge Müdürü Saffet Ertürk’ün yanı sıra, fakülte dekanlarımız, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci yer aldı.

“Fetih Bilincini Diri Tutmaktan Sorumluyuz”

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Fatih’in ismini taşıyan bir üniversite olarak gençlere karşı daha fazla sorumluluk yüklendiklerini bu nedenle çeşitli vesilelerle Fatih Sultan Mehmet’i hayırla yâd etmeye devam edeceklerini ifade etti. Fatih’in fikirlerini genç nesillere hatırlatmak ve fetih bilincini diri tutmak amacıyla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şiir yarışması düzenlendiğini aktaran Duman, yarışmaya 1000’in üzerinde öğrencinin başvurmasının bir bilinci göstermesi açısından sevindirici olduğunu ifade etti.

“Fethin Esas Sebebi Hz. Peygamber’in Müjdesiydi”

Protokol konuşmalarında kürsüye çıkan Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, Fatih’in İstanbul’u ekonomik, sosyal, stratejik önemi sebebiyle değil; esas Hz. Peygamber’in müjdesi sebebiyle fethettiğini belirterek, bıraktığı medeniyete yakışır üretimler yapmayı şiar olarak benimsemek gerektiğini kaydetti.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci değerleri sürdürmenin öneminden bahsederek, “Fetih için bir Fatih gerekiyor ama bunun yanında Molla Gürani ve Akşemseddin gibi büyük hocalar da gerekiyor. ‘Ben siftahımı yaptım, komşum da siftah yapsın’ diyen toplum gerekiyor, büyük millet gerekiyor. Gençler olarak biz hedeflerimizi bu zemin üzerinde yükseltmeye çalışırsak geleceğimiz çok daha parlak olacaktır.” diye konuştu.

Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Fatih Sultan Mehmet’in emaneti olan İstanbul’da yaşamanın vefa borcu olarak, onun ideallerini, cesaretini anlatmanın ve anlamanın herkes için asli görev olduğunu ifade etti.

“Fethin Manevi Dinamiği Akşemseddin’dir”

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Abdülkadir Özcan “Akşemseddin, Fetih ve Fatih” ilişkisini ele aldığı bir konferans verdi. II. Mehmet’in sadece bir şehri zapt etmek amacıyla değil Hz. Peygamber’in senasına mazhar olmak ve bunun ötesinde İslâm adını yüceltmek için fethi gerçekleştirdiğini kaydeden Özcan, Akşemseddin’in de fethin manevi dinamiği olduğunun altını çizdi. Akşemseddin’in dualarıyla kuşatmaya başlayan Fatih’in, fetihten sonra da Akşemseddin ile ilişkisini sürdürdüğünü söyleyen Özcan, “Akşemseddin’in II. Mehmet’in Fatih olmasında manevi açıdan büyük etkisi vardır. Fetih sonrası da onun ruhî terbiyesinde ve dünya siyasetine yön vermesinde büyük rol oynamıştır.” dedi.

Fetih Bilincini Dizelere Taşıyanlar Ödüllendirildi 

Konferansın ardından, fetih coşkusunu birlikte yaşamak ve gençlerin tarih bilincine katkı sunmak için bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Fetih Nesli Olmak ve Fatih” konulu Türkiye geneli liseler arası şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirlerini seslendirdi. Yarışmaya ülkenin her yerinden 1000’in üzerinde eser gönderildi. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın jüri başkanlığında fakülte öğretim üyelerinin titiz bir değerlendirmeye aldığı eserlerden, Karama Larende Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Furkan Şaşma “Gözün Aydın İstanbul" şiiriyle birincilik, Erzurum Üç Temmuz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Eftal Dağsoy “Müjde” şiiriyle ikincilik, Muğla Ömer Özyer Anadolu Lisesi öğrencisi Rüveyda Gencel “Bizans’a Kış Mayısta Gelir” şiiriyle üçüncülük ödülüne layık görüldü. Yarışmanın birincisi 5 bin lira, ikincisi 3 bin 500 lira, üçüncüsü ise 2 bin lira ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Ödül töreninin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı Fatih Sultan Mehmet’in Divanı’ndan seçme beyitlerden oluşan hat sergisi, sanatseverlerin ilgisine sunuldu.