Endülüs Fikir ve Sanat Kulübü - Yola Düşünce 7: Doğu Türkistan

Endülüs Fikir ve Sanat Kulübü’nün düzenlediği Yola Düşünce 7: Doğu Türkistan programı 27 Mart 2017 Pazartesi günü gerçekleştirildi. Öğrenciler tarafından  büyük ilgi gören programda, Doğu Türkistan'dan misafir ettiğimiz arkadaşımız Doğu Türkistan'ın %99'u Müslüman olan bir nüfusa sahip olmasına vurgu yaparak başladı. Ardından ülkenin coğrafi güzelliklerinden bahsederken dünyanın ikinci büyük çölü olan "Taklamakan"'ın Doğu Türkistan'ın Sincan bölgesinde bulunduğu bilgisini paylaştı.

Yemek kültürü açısından Türkiye'de her şeyin hazır satın alınmasına şaşırdığını Doğu Türkistan'da makarnalarını bile kendilerinin yaptığını, ekmeklerini kendilerinin pişirdiğini dile getirdi. Doğu Türkistan'ın yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin  olduğunu ifade eden arkadaşımız Çin'in petrolünün büyük bir bölümünün Doğu Türkistan'dan karşılandığını ifade etti.

Ardından, Doğu Türkistan'da Çin hükümeti tarafından Uygur Türklerine karşı uygulanan baskı ve dayatmalara değindi.

İnsanın elindekinin kıymetini çok iyi bilmesi gerektiğini konuşmasında sık sık vurgulayan Doğu Türkistanlı misafirimiz, konuşmasını 15 Temmuz'a değinerek "15 TEMMUZ RUHU bizde olsaydı bugün bu konumda olmazdık." şeklinde sonlandırdı.