Charlie Hebdo Saldırısı Bağlamında İslâm Düşmanlığı Konuşuldu

5 Mart 2015

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Fikir ve Aksiyon Kulübü’nün organize ettiği “Charlie Hebdo Saldırısı ve Avrupa’da Yükselen İslâm Düşmanlığı” semineri Haliç Yerleşkesinde yapıldı.

Seminerin konuşmacısı Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, Charlie Hebdo saldırısı ve 11 Eylül gibi İslâm’ın itham edildiği küresel olayların kaynağında yatanları irdeledi ve Batı’nın yürüttüğü küresel algı operasyonu üzerinde durdu.

Kurdaş, Batı’nın güç merkezli bir söylemi olduğunu belirterek ürettiği kavramlarla algı operasyonu yaptığını, Türkiye’nin de medya önderliğinde buna dâhil olduğunu sözlerine ekledi. Batı’nın İslâm dünyasına bakışını irdelemek gerektiğinin altını çizen Kurdaş, Sovyetlerin dağılmasıyla küresel dünya kavramının devreye sokulduğunu, NATO’nun da bu kavram içinde kendini konumlandırdığını ifade etti. Batı’nın komünizmden sonra yeni düşmanının İslâm olduğunu dile getiren Kurdaş, “Batı, İslâmofobi kavramı üzerinden yeni bir küresel sistem ortaya koymuştur. İslâm dünyası ise bu kavram karşısında gözlerini yummuştur.” diye konuştu.

Batılı Kavramlar Zihinleri Tutsak Ediyor

Algı operasyonlarını Batı’nın kendi üzerinde de yaptığını dile getiren Kurdaş, “Batı, kendini her alanda güçlü göstererek sömürü sistemini her asır devam ettirmiştir. Kölelik düzeni bedenen bitse de günümüzde zihinlerde devam ediyor. Batı’nın ürettiği İslâmofobi, nefret suçu gibi kavramlarla düşündüğümüz sürece kölelik devam edecektir.” Burada Batılı kavramlarla düşünerek İslâmi bir sonuca varılamayacağının altını çizen Kurdaş, “Batı’ya karşı birleşmenin yolu İslâm birliğinin kurulmasından geçer.” dedi. Kurdaş, “İslâm eşittir terör son çeyrek asrın küresel algı operasyonudur. Küresel terörizmin arkasında gerçekte kim olduğunu iyi okumak gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Türk medyasının Charlie Hebdo yürüyüşünü nasıl gördüğünü gazete manşetleriyle açıklayan Kurdaş,  farklı gruplardaki gazetelerin o gün aynı şeyi söylemelerinin dikkat çekici olduğunu belirterek bunu algı operasyonunun içinde değerlendirdi.

Program, öğrencilerin sorularının ardından hediye takdimiyle sona erdi.