FSMVÜ | Arakan Zulmü Semineri
Arakan Zulmü Semineri

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde, Nurefşan Akçam adlı öğrencimizin düzenlediği “Arakan Zulmü” adlı seminer Gazeteci-Yazar Hayrunnisa Çiçek’in katılımları ile gerçekleşti.

28 Şubat süreci nedeniyle lisans eğitimi Azerbaycan’da gazetecilik üzerine tamamlamış olan Hayrünnisa Çiçek hanım, seminerde öncelikli olarak Myanmar’ın günümüzdeki durumundan bahsetti. Çok fazla etnik grubu içinde barındıran bu bölgenin %99 Budist. %1lik kısımda ise Rohingyalı Müslümanların oluşturduğunu belirtti. Rohingyalıların, 8. yüzyılda Arap Tüccarların o bölgeye gelmesi ile İslam ile tanışmış ve Müslüman olmuş bir topluluk olduğundan bahseden Çiçek, aslında toprağın asıl ev sahipleri olduğunu söyledi. Tarihsel süreci anlatmaya devam eden Çiçek, daha önceden iyi anlaşan bu iki farklı din mensubu grupların arasındaki ilişkinin,1876 yılında İngilizlerin bölgeye gelmesi ile değiştiğini ve iki grup arasında çatışmaların meydana geldiğini belirtti. İlk büyük katliamın 1942 yılında, 150 bin Rohingyalı Müslümanın öldürülmesi ile gerçekleştiğini, 1946-1947 yıllarında ise, 200 bin Rohingyalı Bangladeş’e sığındığını. 1962 yılında gerçekleşen askeri darbeden sonra ise işlerin Rohingyalı Müslümanlar için daha da kötüleştiğini belirterek yapılan zulmün yeni olmadığını eskiye dayandığını söyledi. Ticaretle ilgilen Müslümanlarla alışveriş yapmamak, medya üzerinde karalama gibi kampanyalar yürütülmeye başlandığını, Muson operasyonunda ise daha çok kadın ve çocuklar hedef alınarak, çok sayıda katliam gerçekleştirildiğini belirtti. Kral Dragon vesaire daha birçok operasyon ile de benzer katliamlar tekrarlandığını. 2010 yılına gelindiğinde ise,1979dan sonraki en büyük katliam gerçekleştirildiğini söyledi. Bu katliamın hikayesini anlatan Çiçek; “2 Budist aynı kadına aşık olmuş ve daha sonra kadın, bu iki kişiden birisini seçtiğinde; diğer seçilmeyen Budist çok sinirlenmiş ve kadına önce tecavüz edip sonra da öldürmüş. Daha sonra ölüsünü bir Müslüman köye atmış. Sonucunda da suç Müslümanlara kalmış. Ve böylelikle o dönemde 3 Müslüman köyü yakılmış ve 150 kişi de -İstanbul boğazının 10 katı genişliğinde olan Naf nehrini geçip Bangladeş’e göç etmek zorunda kalmış. Hayatlarını tehlikeye atarak gerçekleştirdikleri bu meçhul yolculukla, sağlık, eğitim gibi hiçbir haklarının olmadığı sıkıntılı bir ortamdan daha da sıkıntılı bir ortama göç etmek zorunda kalmışlar.” Hayrunnisa Çiçek Arakan’ı son ziyaretinde, 4 tane kampın bulunduğunu, bugün ise bu rakamın 12’ye çıkmış olduğunu belirtti. Arakanlı Müslümanların ziyaretlerinde, mazlumların yaşadıkları zorlukları, deneyimleri, Yönetmen Tülay Gökçimen ile beraber “İyi Geceler Rohingya” isimli bir belgesel haline getirdiklerini belirtti.

Programın sonlarına doğru konuğumuz Hayrunnisa Çiçek kendisine yöneltilen soruları yanıtladı ve öğrencimiz Ebrar Karagül tarafından hediye takdim edilerek program sona erdi.