Açık Kapı Medresesi - Bitmeyen Başlangıçlar

 “Açık Kapı Medresesi” Birinci Bölümüne Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu konuk oldu.

Ses Sanat ve Edebiyat Kulübü tarafından düzenlenen “Açık Kapı Medresesi” konferans dizisinin ilk bölümü 27 Kasım Çarşamba günü “Bitmeyen Başlangıçlar” alt başlığı  ile gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu’nun konferansa adını veren ve 11 şair hakkında 17 denemeden oluşan “Bitmeyen Başlangıçlar” kitabının çizdiği düşünsel çerçevede şair ve şiir ilişkisinin dünü, bugünü ve yarını irdelendi.

Modern Türk şairinin “kendi”sini keşfi ve şiirde bireyselleşme konularını ele alan koferans; şair ile eser arasındaki mesafe, bu mesafenin içerdiği samimiyet veya yapaylık gibi unsurların şiiriyet ve estetik ile bağlantısı etrafındaki meselelerin irdelenmesiyle devam etti. Yine Daşçıoğlu’nun kitabından hareketle Türk şiirinin önde gelen kimi şairlerinin toplumsal idrakte inşa edilen “kahraman-şair” imajları hem eser yazar ilişkisi bağlamında hem de sosyal bağlamda ele alındı. Daşçıoğlu bu imajların şaire ve eserlerine yönelik hem olumlu hem de olumsuz etkileri üzerinde durdu.

Hem bu bağlamlarda hem de Türk şiirindeki kurucu yönleri dolayısıyla programda ele alınan isimler arasında Mehmed Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Haşim öne çıkmakla birlikte; “bahtsızlığı”, “açmazı” ve kendinden sonrakilere sağladığı “imkan”lar ile Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şairliği üzerinde de düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu’nun konuşması; seyirci soru cevapları ile devam etti. Program, katılımcıların Daşçıoğlu’na kitaplarını imzalatmalarının ardından sona erdi.