İslam-Bizans İlişkileri

Üniversitemizin Tarih Bölümü ile Tarih Araştırmaları Kulübü’nün 26 Nisan Salı günü konuğu Doç. Dr. Casim Avcı oldu. Lisansını Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamlayan Casim Avcı, yüksek lisans derecesini yine aynı üniversiteden aldı. Doktorasını ise Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam-Bizans İlişkileri üzerine yazdığı tez ile tamamladı. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

İslam-Bizans ilişkileri çerçevesinde Arapların İstanbul kuşatmalarını anlatan Avcı, iki toplumdan karşılaştırmalı olarak bahsetti. Böylelikle hem İslam öncesi siyasi durumu anlamamızı hem de İslam sonrasındaki olayların geçmişle olan bağlantısını kurmamızı sağladı. İslam öncesindeki siyasi hizipleşmelerin, İslam sonrasındaki dönemde de devam ettiğini ve İslam-Bizans ilişkilerinin de hemen hemen bu temeller üzerine devam ettiğini belirtti.

Aşama aşama İslam devletlerinin Bizans topraklarını fetihlerinden bahseden konuğumuz Casim Avcı, Emevîlerin İstanbul’a yaptığı üç kuşatma ile Abbasîlerin gerçekleştirdiği seferden bahsetti. Konuşmasını Fatih Sultan Mehmed’in mazhar olduğu İstanbul’un fethini müjdeleyen Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Hadis-i Şerif’i ile tamamladı: “Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır; ve onu fetheden asker ne güzel askerdir.”